Mezinárodní den mléka připadá na čtvrté květnové úterý. Historie tohoto svátu se datuje už od roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mj. prodiskutovali význam mléka a jeho nezastupitelnou roli ve výživě.
Proč by nemělo v každém jídelníčku mléko a mléčné výrobky chybět:
- Jsou vitamínová bomba – obsahují totiž vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód.
- Zlepšují funkci štítné žlázy, protože se do krmných směsí dojnic přidává jód. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje.
- Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek - tuto funkci plní v mléce bílkoviny.
- Mlékem k prevenci osteoporózy - vysoká využitelnost vápníku díky vitamínu D.
- Zlepšují proces krvetvorby, za což mléko vděčí obsahu železa.
- Správný vývoj kostry, a to díky ideálnímu poměru vápníku, fosfátů a hořčíku.
- Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí – hlavně zakysané mléčné výrobky.
- Kakao je optimální po sportu díky vyváženému poměru bílkovin a sacharidů napomáhá regeneraci svalů a zároveň zabraňuje dehydrataci po výkonu.
Den mléka má co nejširší veřejnosti připomenout význam mléka a výrobků z něj pro lidské zdraví.
Proto připijme si mlékem!