• Zveřejněno: 15.11.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ve čtvrtek 10. listopadu proběhla v prostorách stálého zastoupení České republiky v Bruselu konference k problematice označování potravin s důrazem na značení výživových hodnot na přední straně obalu. Podle tiskové zprávy Potravinářské komory ČR o program konference byl mimořádný zájem, což dokazuje zcela zaplněný sál 130 účastníky a další desítky přihlášených v online prostoru. Posluchači i přednášející reprezentovali všechny dotčené názorové skupiny. Účastni byli jak zástupci Evropské komise, europoslanci a členové Rady EU, tak zástupci zemědělsko-potravinářského průmyslu, spotřebitelů i zdravotníků.

Náměstek ministra zemědělství ČR Jindřich Fialka hned v úvodu naznačil celou škálu výzev, kterým nyní v souvislosti s výživou čelíme a upozornil na mnohá rizika, která s sebou zjednodušující pohled značení výživových hodnot na přední straně obalu přináší. Konstatoval, že musíme spotřebitelům poskytovat objektivní informace o skutečné povaze produktů a ochránit názvy tradičních potravin živočišného původu, protože pokud budeme nazývat imitace výrobků na rostlinné bázi alternativami, vzbudíme tím mylný dojem, že se jedná o potraviny totožné, jen zdravější. V této souvislosti je nutné vzdělávat spotřebitele tak, aby jeho volba byla založená na informovaném rozhodování, nikoliv na marketingových kampaních některých potravinářských společností a obchodníků.

Ředitelka Roser Domenech Amado, která zastupovala EK pro zdraví a bezpečnost potravin ubezpečila přítomné, že Nutri-Score není jediným systémem, o kterém EK uvažuje. EK již musela několikrát své rozhodnutí o zavedení plošného systému odložit právě z důvodu pochybností o možných dopadech zavádění některých systémů. Ostatní vystupující zdůrazňovali potřebu důkladné diskuse celé problematiky a varovali před ukvapenými a příliš zjednodušujícími řešeními.

V otázkách ochrany názvů potravin živočišného původu zaujala přednáška generálního tajemníka organizace COPA/COGECA (sdružení nevládních zemědělských a potravinářských organizací v rámci EU) Pekky Pessonena, který na konkrétních příkladech potravin demonstroval absurditu některých názvů, například BeeFree Honey, Veggie Gouda nebo Turkey hummus. Pesonen upozornil na skutečnost, že zavedení systému Nutri-Score v kombinaci s nesmyslnými názvy potravin, může velmi otřást povědomím spotřebitelů o skutečné výživové hodnotě potravin. Důsledky takového nezodpovědného přístupu by mohly negativně ovlivnit vnímání potravin a zdraví několika následujících generací.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová demonstrovala na konkrétních příkladech, jakým způsobem naplňuje používání systému Nutri-Score cíle strategie Farm to Fork ve vztahu ke správné výživě. Celkově zhodnotila shodu systému Nutri-Score s cíli EK písmenem C z celkové škály systému A, B, C, D, E. „Mezi hlavní důvody negativního hodnocení patří zejména propagace vysoce zpracovaných imitací potravin živočišného původu, rozdělování potravin na zdravé a nezdravé, diskriminace celých skupin potravin bez ohledu na obvyklý způsob konzumace a stimulace účelových reformulací založených na omezeném počtu živin,“ vysvětlila prezidentka Večeřová.

I další vystupující Lynnette Neufeld z FAO (Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů), Marko Silano, Nicholas Hodac nebo Drahomíra Mandíková prezentovali svůj pohled na systém Nutri-Score v kontextu kulturních zvyklostí v cílových regionech, odpovědnost potravinářského průmyslu směrem ke spotřebitelům či hrozbu nesprávné interpretace poskytovaných informací.

Moderátor celé konference Alexander Anton, generální tajemník European Dairy Association (organizace zástupců zpracovatelů mléka se sídlem v Bruselu) na závěr ocenil zajímavé postřehy a konstruktivní přístup k této velmi složité problematice. Po krátké, avšak velmi přínosné diskusi proběhl velmi specifický raut, na kterém byly prezentovány tradiční české potraviny a jejich rostlinné imitace. Návštěvníci tak měli možnost porovnat nejen složení, výživové hodnoty a hodnocení v systému Nutri-Score, ale rovněž chuť prezentovaných výrobků.

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Zemědělský svaz: Rozhodnutí Ústavního soudu respektujeme, o spravedlivém nastavení veřejné podpory musíme dál jednat s politiky

  • Zveřejněno: 02.04.2025

Zemědělský svaz ČR bere rozhodnutí Ústavního soudu, kterým ve středu 2. 4.2025 zamítl návrh na zrušení současného nastavení redistributivní platby, na vědomí a respektuje jej. Veřejná debata kolem ústavní stížnosti alespoň přispěla k otevření potřebné politické diskuse o spravedlivějším nastavení přímé podpory zemědělců.

Šéfka drůbežářů: Bojíme se dovozu kuřat z Ameriky, ošetřují je chlorem, my nesmíme

  • Zveřejněno: 07.04.2025
Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Organizace stále řeší jednodušší nabírání zahraničních pracovníků, měli by pracovat po vyřízení v daném podniku alespoň rok, v současnosti jde o poloviční dobu, přeje si. iDNES

Hospodářský výsledek zemědělství se propadl o téměř 30 %, hlásí Zemědělský svaz ČR a potvrzuje špatné vyhlídky odvětví

  • Zveřejněno: 10.04.2025

Podle finálních výsledků interního šetření Zemědělského svazu ČR po uzavření účetního roku 2024 dosáhly zemědělské podniky v loňském roce průměrného čistého zisku 1 295 korun na hektar, což je o 28 % méně než v předchozím roce. Přepočteno na celý obor zemědělství to činí 4,5 mld. Kč, oproti 6,3 miliardám o rok dříve. V průměru si tak každý podnikatelský subjekt bez ohledu na velikost či počet hektarů v roce 2024 vydělal pouhých 151.276 korun.