• Zveřejněno: 30.09.2024
  • Autor: SI BOZP  ing. Jaroslav Hotový

Tento článek je zaměřený jednak pro zaměstnavatelé, ale zároveň i pro všechny zaměstnance.

 

          Nedávno proběhla Mezinárodní konference zaměřená na téma „ Rizika dopadu ekonomické krize na sociální smír z pohledu zaměstnanců“  a  „ Dopady klimatických změn na zdraví a kvalitu práce, kterou pořádala Asociace samostatných odborů ČR za účasti Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy.

I když již vstupujeme do podzimního a za chvíli i zimního období toto téma je a určitě bude důležité i pro příští rok. Právě v této době je dostatek času si projít jednotlivé části kolektivních smluv – oblast péče o zaměstnance a oblast bezpečnosti a hygieny práce. Zamyslet se nad touto problematikou a společně s ostatními pracovníky provést kontrolu všech jak hygienických, tak i pracovních podmínek , které se dotýkají této problematiky a doporučit zaměstnavatelům odstranění zjištěných nedostatků, které by se měli prodiskutovat se zaměstnavateli a připravit konkrétní řešení k odstranění zjištěných nedostatků. Jako nejvhodnější řešení kdy tyto nedostatky řešit je  při uzavírání kolektivních smluv na období 2025 a i dále. Právě konkrétní požadavky na zaměstnavatelé při řešení již z vrchu jmenovaných témat, by mělo zmírnit, nebo odstranit dopady klimatických změn, což je především teplota na pracovištích a to nejenom na vnitřních, ale především na venkovních pracovištích.

V současnosti se často diskutuje o tom, že ekonomiku a trh práce v Evropě i mimo ni ovlivňují změny klimatu. I když se zdaleka nejedná o nový jev, lze pozorovat, že se tento trend nyní zrychluje a má větší dopad na společnost, ekonomiku a trh práce. Změna klimatu je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví v 21. století. Vzhledem ke zvyšování teplot a vlnám veder po celém světě v důsledku změny klimatu vzrostly i obavy o zdraví a bezpečnost pracovníků. Pracovní podmínky a kvalita práce se však mohou mezi jednotlivými odvětvími a povoláními výrazně lišit. Klimatické změny jsou komplexní a ovlivňují nejen soukromý, ale i pracovní život. Změna klimatu bude mít významný dopad na pracovní podmínky a pracovní prostředí. V důsledku globálního oteplování tak budeme pracovat a vyrábět za změněných klimatických podmínek. 

Změna klimatu představuje vážná rizika pro lidské zdraví, způsobuje zranění a zvyšuje riziko přenosných i nepřenosných nemocí tím, že ovlivňuje různé systémy v lidském těle, včetně dýchacího, kardiovaskulárního a centrálního nervového systému. Několik studií zdůraznilo dopady změny klimatu na pracovníky a pracoviště, přičemž nejvíce jsou ohroženy osoby pracující ve venkovním prostředí. Z toho vyplývá, že se bude jednat především o odvětví stavebnictví, zemědělství ale i pracoviště, kde zaměstnanci pracují u tepelných zářičů. Teplotní extrémy nejvíce ovlivňují zdraví tím, že omezují schopnost těla regulovat svou vnitřní teplotu. Co je ještě horší, že teplo představuje výrazné ohrožení bezpečnosti a zdraví při práci. Mnoho pracovníků v zemědělství a také ve stavebnictví a ostatních odvětvích tráví celou svou pracovní směnu v různých venkovních a vnitřních horkých prostředích, která se mohou oteplovat v důsledku rostoucích okolních teplot, nebo změn a rozšiřování teplých období. Pracovní podmínky, jako je vykonávání fyzicky náročných úkolů nebo nošení ochranných prostředků dýchacích cest, mohou rizika dále zvyšovat.

Vystavení teplu může zvýšit riziko úrazů na pracovišti, jako jsou úrazy způsobené zpocenými dlaněmi, zamlženými bezpečnostními brýlemi, závratěmi a sníženou funkcí mozku. Nadměrné teplo snižuje pracovní kapacitu a produktivitu v zaměstnáních vystavených teplu a může vést k většímu počtu nehod. U některých pracovníků je pravděpodobnější, že nebudou používat OOPP nebo je nebudou používat správně, a to z důvodu nepohodlí spojeným s horkem. Například pracovníci v zemědělství jsou pak potenciálně vystaveni pesticidům, když čelí tepelnému stresu. Několik studií rovněž ukázalo souvislost mezi vysokou teplotou a chemickou intolerancí, např. otravy pesticidy u pracovníků v zemědělství při ochraně půdy, nebo rostlin.

Změna klimatu patří mezi největší zdravotní hrozby 21. století. A budoucí vyhlídky nejsou vůbec příznivé…Ačkoliv jsou ty nejteplejší parné dny již za námi, na ty letošní budeme vzpomínat ještě hodně dlouho. Poslední čtyři roky byly totiž teplotně rekordní. Jak se ale zdá, ani v době následující se situace lepšit nebude.

Příznivé klimatické podmínky na pracovišti jsou základem nejen pro kvalitně odvedenou práci, ale také i pro zdraví zaměstnance. Každý z nás už určitě zažil situaci, kdy mu bylo na pracovišti buď příliš horko nebo naopak zima. Ani jedno zmíněné není vůbec komfortní pro pracovníky a navíc může způsobit závažné zdravotní problémy.

Závěrem bych chtěl dodat, aby jste tento výčet negativních jevů ohledně klimatických změn nebraly jako, že Vám chci něčím vyhrožovat !

  • Podle Mezinárodní organizace práce (ILO) změna klimatu ztěžuje práci a ohrožuje miliardy lidí.V Evropě a Střední Asii je podíl lidí vystavených nadměrnému teplu při práci v celosvětovém srovnání nízký. Za posledních 20 let se však zvýšil více než v kterémkoli jiném regionu světa, upozornila ILO.

 

  • Podle ILO se každoročně téměř 22,9 milionu lidí setká s pracovními úrazy způsobenými teplem a téměř 19 tisíc z nich v důsledku toho zemře. S chronickými problémy s ledvinami žije 26,2 milionu lidí, protože při práci nedostatečně pijí.
  • Největší podíl eviduje organizace v Africe, kde je nadměrnému teplu při práci občas vystaveno 90,2 % lidí. Následují arabské země s podílem 83,6 %.
  • Celkově je nadměrnému teplu vystaveno 2,4 miliardy lidí na celém světě,

Dne 10. 11. 2023 vyšlo nařízení vlády č. 330/2023 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů.

 

Povinnosti zaměstnavatele

V České republice je otázka teplot na pracovišti upravena dvěma klíčovými zákony: zákonem č. 361/2007 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, a zákonem č. 262/2006 Sb., zákoníku práce. Tyto zákony stanovují povinnosti zaměstnavatelů a práva zaměstnanců v souvislosti s teplotami na pracovišti.

Zákon č. 361/2007 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, stanovuje, že zaměstnavatel je povinen zajistit takové podmínky na pracovišti, aby teplota vzduchu v pracovních prostorách odpovídala charakteru vykonávané práce, ročnímu období a zvláštnostem pracoviště. Tento zákon také stanovuje, že pokud nelze dosáhnout optimálních teplot, musí zaměstnavatel přijmout opatření, jako je poskytnutí vhodného oblečení nebo přestávek a dále ochranné nápoje.

Ochranný nápoj je takový nápoj, který je zaměstnavatel povinen zajistit svým zaměstnancům v případě, že jsou vystaveny nevyhovujícím mikroklimatickým podmínkám, a to v rozsahu a za podmínek, které určuje prováděcí předpis.

Bližší podmínky poskytování ochranných nápojů pak specifikuje § 8 nařízení vlády č. 361/2007 Sb. nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.

V zákonu je ve zkratce uvedeno, že zaměstnanci se poskytuje ochranný nápoj, který ho ochrání před zátěží teplem nebo chladem. Nápoj musí být zdravotně nezávadný a nesmí obsahovat více jak 6,5 % hmotnosti cukru a více jak 1 % hmotnosti alkoholu. Pokud je ochranný nápoj podáván nezletilým osobám, nesmí obsahovat žádný alkohol. Může ale obsahovat látky, které zvyšují odolnost lidského organizmu.

 

V současné době se připravuje další novela nařízení vlády č. 361/2027 Sb, která by měla ještě konkrétněji upravit podmínky ochrany zdraví při práci.

 

 

 

                                                 SI BOZP  ing. Jaroslav Hotový

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení