• Zveřejněno: 05.10.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

V minulých dnech se v tisku objevila zpráva o podvodech při prodeji tuků do krmných směsí pro drůbež, do které je zapletena polská firma Berg+Schmidt spadající pod německý koncern Stern-Wywiol Gruppe. Polská firma falšovala dokumentaci a dodávala výrobcům technické tuky dovezené z Ruska, Ukrajiny nebo Rumunska, místo tuků vhodných pro použití v potravinářství.

Podle vyjádření Potravinářské komory ČR k tomuto problému uvádí, že současná energetická situace výrazným způsobem ovlivňuje ceny v rámci zpracovatelského průmyslu a tím i konkurenceschopnost výrobních podniků na evropském trhu. Polská firma využitím technologických a tím i levnějších tuků snížila svoje výrobní náklady a mohla tak nabízet odběratelům nižší ceny konečných výrobků, v tomto případě tuků do krmných směsí pro kuřata, krůty i kachny. Je potřeba zdůraznit, že technické tuky jsou určeny k výrobě maziv a biopaliv a v žádném případě nesmí končit v potravinářství.

Na českém trhu je běžně k dostání drůbež z Polska, podle některých údajů dovážíme z Polska až 50 % drůbežího masa. Maso nakupují domácnosti i gastroprovozy, což v konečném důsledku může znamenat významné poškození českých spotřebitelů. V České republice je kladen na bezpečnost potravin velký důraz. Čeští výrobci potravin jsou pod stálým veterinárním dozorem a produkují své výrobky v souladu s platnou legislativou a kontrolní a dozorové orgány jsou v České republice na velmi vysoké úrovni.

„Podle Potravinářské komory ČR kauzy z posledních měsíců a let stále častěji ukazují na systémové chyby při kontrole potravin v Polsku. Sám polský nejvyšší kontrolní úřad (NIK) ve své loňské zprávě upozornil na nedostatky v polském systému kontroly bezpečnosti a kvality potravin, zejména na netransparentnost systému, překrývající se kompetence a nedostatečnou spolupráci kontrolních orgánů. Přímo tato kauza má pak zcela shodné znaky s deset let starou kauzou polské posypové technické soli, která byla využívána pro výrobu potravin, kdy opět selhaly veškeré polské kontrolní orgány a mechanismy. Zdá se, že i přes veškerá ujišťování z polské strany se za 10 let nic nezměnilo, konstatuje ve své tiskové zprávě Potravinářská komora ČR.

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Zemědělský svaz: Rozhodnutí Ústavního soudu respektujeme, o spravedlivém nastavení veřejné podpory musíme dál jednat s politiky

  • Zveřejněno: 02.04.2025

Zemědělský svaz ČR bere rozhodnutí Ústavního soudu, kterým ve středu 2. 4.2025 zamítl návrh na zrušení současného nastavení redistributivní platby, na vědomí a respektuje jej. Veřejná debata kolem ústavní stížnosti alespoň přispěla k otevření potřebné politické diskuse o spravedlivějším nastavení přímé podpory zemědělců.

Šéfka drůbežářů: Bojíme se dovozu kuřat z Ameriky, ošetřují je chlorem, my nesmíme

  • Zveřejněno: 07.04.2025
Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Organizace stále řeší jednodušší nabírání zahraničních pracovníků, měli by pracovat po vyřízení v daném podniku alespoň rok, v současnosti jde o poloviční dobu, přeje si. iDNES

Hospodářský výsledek zemědělství se propadl o téměř 30 %, hlásí Zemědělský svaz ČR a potvrzuje špatné vyhlídky odvětví

  • Zveřejněno: 10.04.2025

Podle finálních výsledků interního šetření Zemědělského svazu ČR po uzavření účetního roku 2024 dosáhly zemědělské podniky v loňském roce průměrného čistého zisku 1 295 korun na hektar, což je o 28 % méně než v předchozím roce. Přepočteno na celý obor zemědělství to činí 4,5 mld. Kč, oproti 6,3 miliardám o rok dříve. V průměru si tak každý podnikatelský subjekt bez ohledu na velikost či počet hektarů v roce 2024 vydělal pouhých 151.276 korun.