„V obou čtvrtletích letošního roku dosáhla výroba vepřového masa na jatkách vyšší úrovně než vloni, na rozdíl od výroby masa hovězího. Tu ovlivnil zvýšený vývoz skotu určeného k porážce v zahraničí. Výroba drůbežího masa byla stabilní, s nepatrnými meziročními rozdíly. Celkově vykázala výroba masa pozvolný růst,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Výroba masa a nákup mléka
Ve 2. čtvrtletí bylo na jatkách poraženo 54,1 tis. ks (−3,3 %). Porážky býků se snížily o 12,0 %, mírně se zvýšily porážky krav (+1,6 %) a jalovic (+3,6 %). Výroba hovězího masa dosáhla 16 690 tun a byla o 4,6 % nižší než v loňském 2. čtvrtletí. Vepřového masa se vyrobilo 52 678 tun (o 5,6 % meziročně více). Na jatka bylo dodáno 566,7 tis. prasat, tj. o 4,8 % meziročně více. Porážky prasnic se zvedly o 13,1 %. Na drůbežích jatkách bylo poraženo 66 619 tun drůbeže, což odpovídá výrobě 43 279 tun (+0,2 %) drůbežího masa. Od tuzemských producentů bylo ve 2. čtvrtletí nakoupeno 835 494 tis. litrů mléka (+3,7 %).
Ceny zemědělských výrobců
Ceny jatečného skotu se ve 2. čtvrtletí zvýšily meziročně o 5,3 %. Chovatelé dostali za jatečné býky v průměru 62,56 Kč/kg v živém nebo 113,85 Kč/kg v mase. Ceny jatečných prasat byly meziročně mírně nižší (−1,4 %). Průměrná cena dosáhla 41,01 Kč za kg živé hmotnosti nebo 53,32 Kč za kg jatečné hmotnosti, tj. o 1,51 Kč za kg v mase více než v předcházejícím čtvrtletí. Ceny jatečných kuřat meziročně klesly o 7,7 %. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,25 Kč za kg v živém, což byla stabilní cena v celém 1. pololetí. Ceny mléka byly meziročně o 4,7 % nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 11,05 Kč/l.